Onze gastexpert Paul van Rooij heeft ontzettend veel ervaring in de zorg en de verenigingswereld, van adviseur tot toezichthouder en bestuurder, hij is van alle markten thuis. De afgelopen 25 jaar heeft hij gewerkt bij verschillende verenigingen, op allerlei posities.
Al vrij snel kwam hij erachter dat je tegen veel dilemma’s aanloopt als je werkt in of voor een belangenorganisatie of vereniging: hoe weet ik wat mijn leden of achterban willen, hoe betrek ik hen daarbij en hoe bereik ik dat in de ingewikkelde Nederlandse politieke poldermaatschappij?
Dat is wat Paul zo leuk vindt aan zijn werk: “Je werkt voor een maatschappelijk belang, het is politiek met een missie, zonder onderdeel te zijn van de Haagse politiek zelf.” De leden gaven hem altijd het houvast, uiteindelijk bepalen zij de koers en daar moet je het mee doen.
Op dit moment is hij actief als bestuurslid voor MIND, de koepel van cliënten- en familieorganisaties in de ggz en voor Regieorgaan SIA. Daarnaast vervult hij voor twee organisaties in de zorg momenteel nog de rol van toezichthouder.
Belangrijkste drijfveer
Paul van Rooij: “Ik heb mij altijd ingezet voor de publieke zaak met als doel de toegang tot goede zorg voor iedereen die het nodig heeft en met als uitgangspunt dat de mensen die de zorg leveren dat vanuit hun bevlogenheid doen en vertrouwen en autonomie nodig hebben om dat te kunnen blijven doen.”
Loopbaan en opgedane ervaringen
- Bij Zorgverzekeraars Nederland heeft Paul de weg afgelegd van medewerker ABWZ tot adjunct-directeur. Een ingewikkelde tijd was het vanwege grote stelselwijzigingen. Leden stonden soms lijnrecht tegenover elkaar met hun belangen. De kunst was om dan toch een gezamenlijk belang te vinden.
- Als directeur van GGZ Nederland stond hij middenin een onrustige tijd voor de ggz-sector door aangekondigde bezuinigingen en maatregelen. Hier was het vooral zaak de leden bij elkaar te houden en samen met andere ggz-belangenorganisaties het vertrouwen van de overheid, politiek en zorgverzekeraars te herstellen.
- Bij de LHV kreeg hij als directeur te maken met uitdagingen rondom het IZA, de toenemende werkdruk voor huisartsen en de vertrouwenskloof tussen praktijkhouders en waarnemers. De vereniging moest hervormd worden om vertrouwen, gelijkwaardigheid en daadkracht te realiseren.
Dit zijn slechts enkele ervaringen, maar uiteraard kan Paul hier zelf nog veel meer over te vertellen. Bijvoorbeeld ook over zijn tijd bij V&VN én buiten de zorgsector bij de Vogelbescherming.
Met BOUF Academy wil hij zijn kennis en ervaringen die hij in al die jaren heeft opgedaan delen en zo ondersteuning bieden aan wie actief is of wil zijn in een belangenorganisatie.