Z๐ผ๐ฟ๐ด๐ฝ๐ฎ๐ฟ๐๐ถ๐ท๐ฒ๐ป ๐๐ถ๐น๐น๐ฒ๐ป ๐๐ป๐ฒ๐น๐น๐ฒ๐ฟ ๐๐ฒ๐ฟ๐ฏ๐ฒ๐๐ฒ๐ฟ๐ถ๐ป๐ด ๐ถ๐ป ๐ด๐ฒ๐ด๐ฒ๐๐ฒ๐ป๐๐๐ถ๐๐๐ถ๐๐๐ฒ๐น๐ถ๐ป๐ด๐ฒ๐ป ๐ชช
Vorige week hebben 19 zorgorganisaties de Tweede Kamer een brief gestuurd waarin ze oproepen om vaart te maken met betere en snellere uitwisseling van zorggegevens. Ze vinden dat de komst van belangrijke aanpassingen in wetgeving te lang op zich laat wachten.
๐ฆ๐ฝ๐ผ๐ฒ๐ฑ๐๐ผ๐ฟ๐ด ๐ฅ
De organisaties hebben aan de bel getrokken vanwege het commissiedebat over acute zorg welke 3 april 2024 heeft plaatsgevonden.
๐ Juist in de spoedzorg is het van belang dat zorgverleners snel over de juiste gegevens beschikken.
๐ Dat is nu vaak niet het geval, waardoor zorgverleners extra inspanningen moeten leveren om aan de juiste gegevens te komen van de patiรซnt.
๐ Dat brengt extra risicoโs op gezondheidsschade voor de patiรซnt met zich mee.
๐ ๐ฎ๐ฎ๐๐ฟ๐ฒ๐ด๐ฒ๐น๐ฒ๐ป
Er ligt al een wetsvoorstel klaar om dit te regelen, de Wet opvraagbaarheid gegevens voor spoedeisende zorg (Wogs) ๐. Dit voorstel biedt een grondslag om gegevens in spoedeisende gevallen elektronisch op te mogen vragen. De zorgpartijen willen graag weten wat hier de stand van zaken is.
Medische gegevens kunnen uiteraard niet zomaar tussen zorgverleners uitgewisseld worden. De wettelijke grondslag om gegevens standaard te mogen uitwisselen in spoedsituaties, tenzij de patiรซnt bezwaar heeft gemaakt (opt-out), laat te lang op zich wachten volgens de zorgorganisaties. Zij roepen Kamerleden op om de minister vragen hierover in het commissiedebat te stellen.
Een opt-out-regeling zou naast het direct beschikbaar maken van zorggegevens in spoedsituaties ook administratieve lasten kunnen verminderen ๐ก. Daarom wordt er ook gepleit voor zoโn regeling in de niet-acute zorg.
๐๐ฐ๐๐๐ฒ๐ฒ๐น ๐๐ต๐ฒ๐บ๐ฎ ๐ฒ
Elektronische gegevensuitwisselingen is een actueel thema in de zorg, omdat de zorg een digitaliseringsslag aan het maken is.
๐ Zo hebben de minister van VWS en zorgpartijen eind januari in het Integraal Zorgakkoord (IZA) het Uitvoeringsakkoord gegevensuitwisseling getekend.
๐ Hierdoor verbinden zij zich aan afspraken die bijdragen aan landelijke elektronische gegevensuitwisselingen.
โ ๏ธ Bovendien is sinds 2023 de Wet elektronische gegevensuitwisseling in werking getreden. Deze wet zorgt ervoor dat zorgverleners kunnen beschikken over complete en actuele gegevens van patiรซnten. Deze wet wordt de komende jaren verder in het zorgveld geรฏmplementeerd. Daarnaast is er ook een Europese verordening in de maak om makkelijker elektronisch medische gegevens uit te wisselen.
De digitaliseringsslag naar elektronische gegevensuitwisselingen zorgt ervoor dat de administratieve lasten voor zorgverleners verminderen. Tegelijkertijd is het ook belangrijk dat er bij gegevensuitwisselingen veilig omgegaan wordt met gegevens en dat zorgverleners op de hoogte zijn van nieuwe wet- en regelgeving.
Meer weten?
Klik hier voor ons cursusaanbod rondom privacy in de zorg en de implementatie van de AVG.
Benieuwd wat we kunnen betekenen voor jouw organisatie? Neemt contact met ons op en we bespreken graag alle mogelijkheden.